Vecka 14

Vecka 14
Kroppen:
Hormonförändringar kan visa sig genom att huden på mamman blir mörkare på vissa ställen, kvinnor kan få en vertikal mörk rand från naveln och neråt samt mörkare bröstvårtor. Randen brukar försvinna efter förlossningen, men man ska vara försiktig med att sola för mycket under graviditeten eftersom man även kan få andra pigmentfläckar som kanske inte går bort.

Fostret: Öronen är placerade där de ska vara och fått den rätta formen. Alla större organsystem är nu färdiga och njurarna tillverkar urin.

Djungel...

Alltså fatta vilken djungel det här är - med allt man ska ha koll på innan lilla bebisen kommer.. Tur att man ändå har nio måndader på sig - även om man längtar ihjäl sig redan :)
Idag har jag haft en mysig dag.. Började med att vi hälsade på Camilla o A i vanlig ordning :) Sen hem o fixa lite mat innan älsklingen skulle köra o jobba.. Låg sedan o slappade vid tvn nån timme :) Skööönt!
Sen ut på långpromenad med pluttisen o efter det badade jag honom :) Han är sååå duktig..!
O nu sitter jag här vid datorn o försöker bli lite klokare på när man ska anmäla att man ska vara mammaledig, hur många dagar man ska ta ut o hur mycket pengar det blir av det.. Vet att det är låååång tid kvar - men palla göra detta sen när våren o sommaren kommer :) Då vill jag bara vara ute o njuta av bebismagen så mycket det bara går.. Så därför passar jag på att plugga in så mycket som möjligt nu innan så står man inte där sen :)
Sen har jag ju Camilla o Emma att rådfråga med :)

Nähä.. Hungrig.. Igen! Känns inte som att jag gör annat än att äta - men det är så det ska vara :D

Puss&Kram

Vecka 13

Vecka 13
Kroppen:
Nu är gränsen för den andra trimestern och då är det rimligt att gå upp 300-400 gram/vecka. Nu brukar illamåendekänslorna och den värsta tröttheten avta. Vissa kan redan känna fosterrörelser, men det är ganska ovanligt. Det är svårt att urskilja fosterrörelser från vanligt bubbel i magen. När man ligger stilla i sängen kan det vara lättare, känner man ett litet sprattel en bit nedanför naveln och det inte åtföljs av något kurrande ljud är det mycket troligt att det är just fostret som rör sig.

Fostret: Benvävnad skapas och revben kan ses på ultraljud. Fostret kan öppna och stänga sin mun, suga och svälja, gäspa och sträcka på hela kroppen. Lungorna är färdiga och fostret börjar röra på bröstkorgen som om det andades, men syret kommer genom blodet. Att fostret tränar att andas i vatten är bra för lungorna, från samma ögonblick barnet kommer ut och navelsträngen klipps av så måste andningen fungera perfekt. Vattnet trycks ut ur lungorna precis vid förlossningsögonblicket och från att vara vattenvarelse börjar barnet andas luft genom munnen och näsan.

Växjö..

.. Idag blev det en liten snabbvisit till växjö - var ju tvungen att lämna in telefonhelvetet på lagning.. Suck.. Tack o lov verkar det som att det går på garantin :) Alltid nått :)
Fick sällskap av älskling, Camilla o A - o vi hade det jättemysigt inne i stan.. Spatserade runt lite - men det blev inga speciella inköp - mer än att älsklingen köpte en jättefin fylla-i-bok till bebis i magen :) Jättefin var den.. O en massa roliga saker att fylla i exempelvis vad jag gillade att äta nu när bebis är i magen o vem som är statsminister o annat sånt som kan vara kul att läsa sen när h*n blivit stor..

Annars var det en rätt lugn dag - när vi kom hem strax efter två la vi oss o kollade skidskyttet på tv o snarkade rätt gott innan ens första svenskan var ute på banan :P Sov till fem - så skööööönt :)
Är trött hela tiden känns det som - men så är det tydligen så ingen idé att ha dåligt samvete över att man inte orkar göra en hel massa här hemma.. Det fixar älsklingen :)

Nähä.. Ska ner o göra klart lite pannkakor till oss :) Var det enda jag kunde tänka mig att äta ikväll så då fick det bli det :)

Puss&Kram

Vecka 12

Vecka 12
Kroppen: Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90% före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som t.ex lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.

Fostret: Fostret är 9 cm stort och väger cirka 15 gram. Moderkakan tar över näringstillförseln till fostret ungefär vid den här tiden.
Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.

Inskrivning hos barnmorskan.. :)

Japp, tänkte uppdatera lite om vad som hände igår.. Känns som att jag var helt hög på kärlek eller nått :) Blev helt överväldigad av allas gratulationer och så - verkligen toppenkul!

Men ja, morgonen började redan klockan sju då man fick masa sig ur sängen för att hinna med att göra sig iordning o äta innan det var dags att sätta sig i bilen och åka ner till älmhult för att bli inskriven hos barnmorskan.
Klockan 8.00 fick vi först komma in till en undersköterska som tog en massa blodprover och därigenom kollade blodsocker värden bla. Sen blev man vägd och så tog hon blodtrycket.
Efter det fick vi sätta oss ute i väntrummet och vänta på att det var vår tur att komma in till barnmorskan :)
Dröjde väl en fem minuter innan det var dags att gå in till henne. Väl där inne så ställde hon en massa frågor om ärfliga sjukdommar i släkten, rök/alkoholvanor, matvanor samt hur jag hade mått under början av graviditeten.. Var inga konstigheter alls - både jag o Tony var superfriska och alla mina värden var kanon :)
Sen fick vi en ny tid bokad om tre veckor för att komma in o lyssna på hjärtljuden.. Kan knappt vänta :)

Efter det så var det dags att sätta sig i bilen för att åka ut en sväng till Camilla o A för att uppdatera.. Hinner inte mer än utanför dörren hos barnmorskan innan jag tappar min mobil i marken :( Skärmen gick i fyra bitar.. :( Inte alls bra.. Så det förstörde väl lite.. Men är ju en piss i havet om man jämför med hur glad jag är för att allt annat gick så bra :D
Var ute i Virestad i gott o väl 1½timme innan det var dags att köra vidare till min käre mormor o berätta nyheten.. På vägen till mormor ringde vi först till farmor o hon blev jätteglad om än att hon kände sig gammal då hon faktiskt blir gammelfarmor vid 60års ålder :) Lite ovanligt kanske? Sen stannade vi till vid mitt jobb och gick in o berättade den fantastiska nyheten för mina kära medarbetare.. Några av dem hade listat ut det på hur jag ändrat mig (eller snarare för att de hört det via ryktesspridning - men skit samma..) medans det för vissa kom som en stor och glad nyehet :D Alla reagerade jättesnällt. :)Kändes hur skönt som helst efter att vi sagt det..
Sen var det då dags att ta och berätta det underbara för min mormor.. O hon är så gullig :) Blev bara jätteglad och började prata om att jag skulle se till att äta mer och så :) Sen pratade vi lite om hennes graviditeter :) Har fått förtidigt på alla barnen - intressant att veta.. Fikade lite och pratade skit i ett par timmar..

Sen körde vi hem :) Var trött efter dagens alla intryck så gick o sov någon timme :) Sköööööönt..

Kvällen tillbringade jag med pappa, siss, Lina o Robin på DM-match för damlaget.. De regerade :D
Hade en massa skrattanfall och flummigheter för oss hela kvällen.. Och pappa o Robin ångrar nog att de satte oss tre tjejer i baksätet.. Haha.. Mycket trevligt :)

Nähä.. Nu ska jag fixa ihop lite mat och göra mig iordning innan det är dags för att jobba 6timmar... 13-19..

Puss&Kram

Glada nyheter!!

Jag väntar barn med världens bästa pojkvän!
Japp.. Nu är det officiellt.. Så alla ni som skvallrat innan - kan nu skvallra med gott samvete :)
Orkar inte ens bry mig om dem som jag vet spridit runt på det nu innan jag ens sagt det till dem.. Att de orkar med sig själv liksom..?

Bryr mig inte!! För jag har ett helt underbart liv, underbar familj och underbara vänner!!

Puss&Kram


Aj aj aj..

...Så dålig jag är  på att uppdatera :S
Kan väl helt ärligt erkänna att det kommer o går i vågar det där med att vilja skriva i bloggen.. Så alla ni som läser får ha överseende med det :)
Rätt mkt har faktiskt hänt i o m att det varit jul o nyår o så..

Men måste ju bara börja med att berätta vad mina underbara vänner gjorde för mig när jag fyllde år :) Fick inte veta något mer än datum och att jag skulle klä upp mig lite.. Sen började det med att Sofie hämtade mig hemma vid 16 för att vi sedan körde vidare ut till Killeberg för att plocka upp Emma med.. Hade fortfarande ingen aning om vart vi skulle.. Körde ut på E4:an vid älgen och fortsatte ner mot helsingborg - men sen av mot halmstad :) Till slut hamnade vi i båstad.. Hade fortfarande ingen aning om vad vi skulle göra.. Körde in ibland massa lador - o sen visade det sig... -Vi skulle kolla på Sanna, Shirley o Sonja!! Hade jag aldrig kunnat lista ut!! Gillar verkligen alla tre - så detta var en kanonpresent!! Hade lite ångest för att jag mådde illa o inte kunde äta någon mat... Men men :) Alltid lika kul att göra saker med er tjejer!! Uppskattar verkligen detta :)

Firade sen jul lite överallt - först på morgonen med min familj nere på Gemlagatan. Sen vid elva tiden åkte vi ut till Arnanäs för att fira med sambos sida av släkten hemma hos Camilla.. Mkt folk i o m att det var Matthias sida av släkten med :) Där hann vi bara äta o prata endel, med den lugna delen av släkten ;) Innan det var dags att åka vidare.. Jag hem till min familj, kusiner o mormor och sambo till jobbet :( Tråkigt värre.. Aja.. Hade en mysig eftermiddag/kväll hos mamma o de o öppnade en massa paket - fick till o med hjälp av Pluto som tycker det är JÄTTEROLIGT att öppna ALLA paket ;) Rolig den.. :) Sen på natten sov siss o Sabina här :) Skojskoj..

Nyår firade jag för första gången inte i Diö - utan i Killeberg :) Vilket upplyft va ;) Haha.. Var med Sofie&Johan hemma hos Emma&Fredrik.. Var supernajs, med en massa god mat o trevligt spel.. Men tiden gick alldeles för fort :(
O jag var väl inte i toppform.. Sorry för det tjejer... Hoppas ni hade överseende... :)

Aja.. De var en liten sammanfattning av de stora dagarna nu under julen..

Är givetvis en massa andra saker som hänt - men ingenting jag vill berätta om här ;)

Puss&Kram

RSS 2.0